Waarom word mijn kindje zo vroeg wakker?

De meeste jonge kindjes zijn geen uitslapers. Een normale tijd om de dag te beginnen is tussen 6.00 en 7.00 uur. Wij vinden dat al vroeg, maar als je kindje nóg eerder de dag begint dan kan dat wel echt slopend zijn. Het mooie nieuws is.. er is vaak wat aan te doen!

Vroeger naar bed

De eerste tip, breng je kleine eens wat eerder naar bed. Een vaak gehoord advies is: “breng je kindje wat later naar bed, dan slaapt hij/zij ’s ochtends ook wat langer”. Nou, het tegenovergestelde is vaak waar. Als je kindje te moe naar bed gaat werd je het vroeger wakker worden in de hand. Er worden er hormonen aangemaakt om het lichaam van je kleintje wakker te houden. Hierdoor wordt slapen lastiger. Hou je kindje eens goed in de gaten aan het einde van de middag en rond etenstijd. Merk je dat je kindje dan al moe is? Breng je kleine dan wat vroeger naar bed, soms maakt een kwartier al verschil!.

Gebroken nachten

Wordt je kindje nog wakker ’s nacht? Werk dan aan de gebroken nachten. Doorbroken slaap zorgt voor oververmoeidheid en dit kan weer leiden tot vroeg wakker worden in de ochtend.

Zorg voor goede slaapjes overdag

Doordat je kleintje overdag misschien slaapjes mist of te kort zijn, kan het zijn dat hij of zij oververmoeid is bij bedtijd. En zoals hierboven al genoemd kan oververmoeidheid zorgen voor vroeger wakker worden in de ochtend. Neem dus even goed de slaapjes overdag onder de loep zodat je kleintje uitgerust de nacht in gaat.

De dag niet eerder dan 6.00 beginnen

Ook al is je kindje al eerder wakker, de dag begint pas écht na 6.00 uur. Haal je kindje dus ook niet voor deze tijd uit bed. Vroeg wakker worden kan een gewoonte worden doordat jij als ouder hier op reageert. Door bijvoorbeeld toch met je kleintje naar beneden te gaan, een flesje te geven of een filmpje te kijken in jullie bed. Dus alles voor 6.00 is nacht en pas vanaf dan doe je de lichten aan!

Superdonkere kamer

Het kleinste beetje licht kan al een signaal naar het brein van je kindje sturen dat het tijd is om wakker te worden. Dus kijk even goed of de kamer wel echt donker is. En dan bedoel ik ook echt pikkedonker! Plak het lichtje van de babyfoon af en zorg dat er geen kiertjes van licht van een lantaarnpaal of de zon van buiten door kan komen. Verduisterende gordijnen is de investering waard!

White noise

Je kleine kan ook wakker worden door geluiden in de vroege ochtend. Denk aan lawaaierige auto’s die langs rijden, iemand van de familie die er super vroeg uit moet of een broertje of zusje die wel eens geluid maakt. White noise kan hierbij helpen om deze geluiden te blokkeren. Je hebt hier speciale apparaten voor, maar tegenwoordig heb je ook apps op de telefoon. Het mag het geluidsniveau hebben van een stromende douche. Let wel even op dat je hem op een veilige afstand van je kindje zet.

Heb je de adviezen hierboven toegepast en blijft jouw kindje voor 6.00 wakker worden? Ik help graag om met jou te kijken of de puzzelstukjes kloppen. Stuur mij een berichtje of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ik kijk met jou naar de mogelijkheden zodat iedereen weer uitgerust wakker wordt ’s ochtends.